Eduard Serbenco, viceministrul Justiției, a inaugurat joi, în scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului” din capitală, expoziţia caritabilă cu vânzarea obiectelor confecţionate manual de condamnaţii tuturor penitenciarelor din ţară. Prima jumătate a banilor adunaţi din comercializarea lucrărilor vor fi donați copiilor bolnavi de cancer de la Institutul Oncologic din Moldova, iar ce de-a doua va fi transferată pe contul de peculiu al persoanelor private de libertate.

„În numele conducerii Ministerului Justiției, mulțumesc pentru acest eveniment conducerea Departamentului Instituților Penitenciare, dar în mod deosebit deținuții, care din varii motive sunt privați de libertate. Lumea ce se perindă prin fața expoziției este o mărturie a faptului că apreciează foarte mult lucrările lor. Vreau să-i încurajez să continue acest lucru. Este o puternică legătură între ceea ce fac ei acolo și lumea din afara penitenciarelor. Aceasta le va permite să-și păstreze deprinderele necesare pentru ca societatea să beneficieze de ele după ce își vor ispăși pedeapsa și vor ieși la libertate”, susține Eduard Serbenco.

Viceministrul Justiției a precizat că alegerea e una foarte largă, iar „expoziția este de excepție, cu obiecte de o rară frumusețe, fie icoane sau obiecte executate manual. Ceea ce demonstrează că în penitenciarele din Republica Moldova sunt create condiții optime ca persoanele private de libertate să-și poată dezvolta abilitățile lor artistice. Este o dovadă a faptului că, prin intermediul obiectelor expuse la vânzare, deținuții socializează cu cei din comunitate”.

Directorul adjunct al DIP, Igor Guja, a menționat că a devenit o tradiție – „în fiecare primăvară, sistemul penitenciar în comun cu Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove, să organizeze expoziţii cu vânzare a obiectelor de artă, preponderent de cult religios, confecţionate manual de deţinuţii penitenciarelor din ţară. Suntem deschiși spre astfel de colaborări și susținem aceste măsuri deoarece au și un caracter nobil”.

Pentru binecuvântarea expoziției, un sobor de preoţi în frunte cu Preasfințitul Ioan (Moșneguțu), Episcop de Soroca, Vicar Mitropolitan, au sfinţit obiectele, după slujba oficiată cu ocazia sfintei sărbători religioase a creștinilor-ortodocși – Buna Vestire. „Este frumos și îmbucurător că Departamentul Instituțiilor Penitenciare a reușit să ne ofere această minunată expoziție. Cei care au greșit merită o a doua şansă şi iertare pentru greşelile comise. Din această perspectivă, deţinuţii trebuie susţinuţi în intenţia de a-și dezvolta abilităţile artistice pe care le au şi de a le pune în lumină potenţialul de care dispun”, a declarat Preasfinţitul Ioan.

Peste 100 de lucrări confecţionate de persoanele private de libertate au impresionat iubitorii de artă, dar și pe enoriașii veniți la oficierea slujbei divine. Icoane, candelabre, tablouri, suvenire, machete, suporturi, casete, piese de mic mobilier, broderii şi obiecte de decor au fost apreciate de locuitorii capitalei, iar trecătorii s-au arătat foarte interesaţi să le admire. Prezentarea publică a creațiilor expuse a fost o ocazie în plus de a pune în lumină talentul deţinuţilor.