Republica Moldova și Republica Franceză marchează 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice. Cu această ocazie, la Chișinău a fost lansată o expoziție de fotografie care marchează evenimentul, alături de alte acțiuni demarate în același context.

Cu ocazia aniversării relaţiilor diplomatice, viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova Andrei Galbur a adresat un mesaj de felicitare omologului său francez Jean-Marc Ayrault. În mesajul său, şeful diplomaţiei moldoveneşti a remarcat „dinamica ascendentă a raporturilor bilaterale pe parcursul celor 25 de ani, aspect confirmat de intensitatea dialogului politic, a cooperării economice, sectoriale şi a legăturilor interumane, dar şi de afilierea culturală şi valorile francofone pe care le împărtăşesc ambele ţări”.

Ministrul Andrei Galbur a exprimat aprecieri pentru sprijinul politic acordat de Franţa parcursului european al Republicii Moldova, în calitate de co-iniţiator al Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova. Totodată, demnitarul a remarcat că „această aniversare oferă deopotrivă un prilej pentru un bilanţ al realizărilor ce marchează relaţiile bilaterale, cât şi pentru un angajament reînnoit de valorificare eficientă a oportunităţilor de extindere şi dezvoltare a acestora, bazat pe realizarea punctuală a Agendei de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană”.

Azi, la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a avut loc evenimentul de inaugurare a unei expoziţii de fotografie cu genericul „25 ans et quelques”. La acest eveniment a fost lansată ştampila cu obliterare specială ,,25 de ani de relaţii diplomatice Republica Moldova – Republica Franceză” cu reprezentarea Arcurilor de Triumf din capitalele celor două state, şi marca personalizată, elaborate de Poşta Moldovei cu ocazia aniversării. Evenimentul a fost marcat de rostirea discursurilor oficiale de către viceministrul afacerilor externe şi integrării europene Daniela Morari şi ambasadorul Republicii Franceze în Republica Moldova Pascal Vagogne.