Parlamentul Republicii Moldova a aprobat astăzi, 25 noiembrie, în cadrul ședinței un proiect de Lege prin care cuplurile asigurate vor beneficia de o fertilizare in vitro, acoperită de asigurarea obligatorie de asistenţă medicală. Proiectul a fost votat de majoritatea deputaților prezenți la ședință.

În cadrul dezbaterilor, Comisia protecţie socială, sănătate şi familie a propus ca proiectul să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2017.

„Comisia a propus ca proiectul să intre în vigoare din 1 ianuarie 2017. Între timp Ministerul sănătății va elabora regulamentele de selectare a beneficiarilor, dar totodată pentru anul 2016 în buget nu sunt prevăzute astfel de cheltuieli”, a declarat președinta comisiei Oxana Domenti.

Reprezentantul Ministerului Sănătății afirmă că instituția pe care o reprezintă nu a făcut calcule pentru a stabili care va fi bugetul anual pentru aceste proceduri. Urmează a fi creat un grup de lucru intre Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări în Medicină.

De menționat că o procedură de fertilizare costă de la 30 la 60 de mii de lei, în cazul în care se specifică și medicamentele care trebuie să le utilizeze beneficiarul.

Conform datelor estimative, în Republica Moldova circa 20% din cupluri suferă de o formă sau altă de infertilitate. În acelaşi timp, pe parcursul ultimilor ani se înregistrează o tendinţă de reducere continuă a ratei fertilităţii totale a populaţiei.