Festivalul de Film Documentar Cronograf va fi deschis publicului larg în perioada 12-18 mai.

Miercuri, în cadrul ceremoniei de deschidere, care a avut loc la Cinematograful „Odeon” din Capitală, a fost proiectat filmul ”Turiști în spațiu”, o producție elvețiană, regizată de Christian Frei. La ediţia din acest an a festivalului, vor fi prezentate peste 70 de documentare din 20 de ţări.

Un număr record de peste 600 de documentare din întreaga lume au fost înscrise în preselecție. După vizionarea lor, juriul de preselecție a ales 45 de filme, care vor concura la 4 secțiuni competitive:Secțiunea Principală,Secțiunea CadRO,Secțiunea Producții locale și Secțiunea Un LIKE pentru documentar. Publicul cinefil va avea ocazia să vadă documentare de calitate din: Iran, Franța, Georgia, Israel, Ungaria, Cehia, România, Letonia, Grecia, Germania, Polonia, Canada, etc.

Ediția curentă aduce o noutate CRONOGRAF Junior, un program de filme educative pentru elevii claselor primare și gimnaziale. Festivalul își propune să atragă copiii în sălile de cinema pentru a-i familiariza cu lumea filmului documentar, învățându-i să aibă o gândire critică și un orizont intelectual și artistic mai larg.

Festivalul conţine patru secțiuni internaționale:

# Secțiunea Principală, dedicată filmelor documentare realizate în perioada 2014-2016;
# Secțiunea cadRO – dedicată filmelor despre români si comunităţile de români din întreaga lume;
# Secțiunea Un LIKE pentru DOCUMENTAR – aici concurează documentarele de scurtmetraj destinate adolescenților;
# Secțiunea Cu ochii pe Moldova include documentare realizate de cineaști străini despre spațiul R. Moldova.

De asemenea, festivalul are și o secțiune națională – Producții locale, deschisă producțiilor recente ale studiourilor independente și a posturilor de televiziune din R. Moldova.

Valoarea totală a premiilor festivalului din acest an,  depăşeşte 190.000 de lei. Premiul mare fiind de 50.000 de lei. Prima ediție a festivalului s-a desfășurat în anul 2001, acesta fiind organizat la iniţiativa unui grup de cineaşti moldoveni.