La data de 9 iunie, la Butuceni, Orheiul Vechi, a avut loc deschiderea Festivalului de muzică clasică în aer liber „descOPERĂ”, ediția a doua. Oaspeții sosiți la eveniment au avut parte de un spectacol, divertisment clasic „De la baroc la romantism”, susținut de artiștii Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” – Orchestra Simfonică, Capela Corală Academică „Doina” și solistul Sergiu Mușat, sub bagheta maestrului Friedrich Pfeiffer din Austria. 

În mesajul său inaugural, ministrul Culturii Monica Babuc a salutat partenerii acestui eveniment grandios, mulțumindu-le pentru contribuția adusă la organizarea ediției curente a Festivalului descOperă. ‚‚Avem nevoie de participarea sufletească a partenerilor noștri și a tuturor celor care au venit cu contribuția lor pentru acest festival’’, a notat oficialul, remarcând prezența la eveniment a mai multor reprezentanți ai misiunilor diplomatice în țara noastră, care au sprijinit cultura Republicii Moldova prin diverse proiecte de dezvoltare. De asemenea, Monica Babuc a salutat toată lumea care a venit în acest amfiteatru natural în pofida timpului de afară, mulțumindu-le colectivului Filarmonicii Naționale ‘’Serghei Lunchevici’’ și celui al Teatrului Național de Operă și Balet ‘’Maria Bieșu’’, precum și dirijorului austriac Friedrich Pfeiffer, care vor susține trei spectacole minunate într-o ambianță inedită.

Festivalul de muzică clasică în aer liber „descOPERĂ” este organizat de Ministerul Culturii, Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” și Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” în parteneriat cu Publicis Moldova, cu suportul Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare în Republica Moldova și al partenerului strategic Proiectul de Competitivitate din Moldova finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Agenția Suedeză pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare (Sida). Gazda celor trei seri de muzică clasică a fost agropensiunea Eco-Resort „Butuceni”.

În cadrul Festivalului, spectatorii au vizionat opera „Carmen” de Georges Bizet, iar în seara de închidere a răsunat muzică scrisă de marele compozitor Johann Strauss. Spectacolele grandioase au fost susținute de artiștii Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” și ai Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”. Oaspeții Festivalului au avut prilejul de a descoperi frumusețea muzicii clasice într-un spațiu rural, amfiteatrul natural, care este parte a Rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi” și asigură o sonoritate ideală pentru orchestra simfonică și vocile soliștilor de operă.

Prima ediție a Festivalului de muzică clasică în aer liber „descOPERĂ” a avut loc în iunie 2016 și a fost dedicat aniversării a 25 de ani de la proclamarea independenţei ţării.