Cea de-a X-a ediţie a Festivalului „Zilele Creangă”, care se va desfăşura în perioada 27 februarie – 3 martie la Chişinău, Iaşi, Târgu-Neamţ și Pipirig, va începe joi, 27 februarie, la Orhei. În R. Moldova evenimentele din cadrul Festivalului „Zilele Creangă” vor avea loc în zilele de 27-28 februarie, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, directorul Bibliotecii Naționale pentru Copii ”Ion Creangă”, Eugenia Bejan, coordonatorul festivalului, a menționat că din componența delegațiilor, care vor veni din Iași și Târgu-Neamț la Chișinău, vor face parte scriitorul și jurnalistul Valentin Talpalaru, muzeograful Iulian Pruteanu-Isăcescu, scriitorii Irene Postolache și Gheorghe Simon, profesorul de istorie Gigel Bârliba, Vasile Lulu Roșu, directorul TV Neamț, interpretele Ana Dragu din Târgu-Neamț și Maria Iosep din Vama, județul Suceava.

Pentru prima dată, Festivalul va începe la Orhei pe 27 februarie, ora 10.00, cu o întâlnire de suflet la Biblioteca pentru Copii „Ion Creangă”. În aceeași zi, la ora 14.30, Institutul de Filologie Română „B.P. Hasdeu” al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, va organiza la Academia de Științe a Moldovei simpozionul „Ion Creangă – „Homer al nostru”, unde vor prezenta comunicări cercetători și scriitori din Republica Moldova și România.

Programul Festivalului va continua la 28 februarie, la ora 9.00, cu depunere de flori la bustul lui Ion Creangă de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”. Apoi, la ora 10.00, în Filiala Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă” (în incinta Teatrului „Licurici”), va avea loc spectacolul literar-muzical „Veselul și tristul Ion Creangă”, care va include mai multe înscenări din operele lui Ion Creangă în interpretarea elevilor de la liceele „Principesa Natalia Dadiani” și „Toader Bubuioc” din Bubuieci, precum și evoluări ale participanților la Parada povestitorilor „Hai mai bine despre copilărie să vorbim”. În aceeași zi, la ora 13.00, la Liceul Teoretic ”Ion Creangă” din Chișinău se va desfășura Gala laureaților Festivalului şcolar „Ion Creangă cu neamuri”.

La Iași vor avea loc mai multe evenimente la Palatul Copiilor, Filiala Iași a Uniunii Scriitorilor din România, Muzeul „Bojdeuca lui Ion Creangă”, Parcul Copou, Casa de Cultură „Mihai Ursachi”. La Târgu-Neamț și Pipirig, de asemenea, se vor desfășura spectacole, lansări de carte cu participarea scriitorilor, cercetătorilor, oamenilor de creație și elevilor de la Colegiul „Ștefan cel Mare” și Clubul Copiilor din Târgu-Neamț, Liceul „Ion Creangă” din Pipirig.

Programul este organizat de Ministerul Educației,Culturii și Cercetării, Secţia Naţională din Republica Moldova a Consiliului Internaţional al Cărţii pentru Copii şi Tineret (IBBY), Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”, IPNA „Teleradio-Moldova”, Institutul de Filologie Română „B.P. Hasdeu”, Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, Liceul Teoretic „Ion Creangă” din Chișinău, primăriile Iași, Târgu-Neamț și Pipirig, Consiliul Județean Neamț, Muzeul Național al Literaturii Române din Iaşi, Fundația „Sfânta Teodora de la Sihla” din Târgu-Neamț şi alte instituţii și asociații.

Ion Creangă s-a născut la 1 martie 1837 în Humuleşti, România. Recunoscut datorită măiestriei basmelor, poveștilor și povestirilor sale, Ion Creangă este considerat a fi unul dintre clasicii literaturii române, mai ales datorită operei sale autobiografice „Amintiri din copilărie”. S-a stins din viaţă pe data de 31 decembrie 1889. Ion Creangă a fost înmormântat la 2 ianuarie 1890 la cimitirul „Eternitatea” din Iași.