Curtea Constituţională s-a expus astăzi asupra posibilităţii modificării sistemului electoral şi a decis că, în cazul unor alegeri anticipate, acestea trebuie organizate după sistemul mixt, comunică MOLDPRES.

Magistraţii de la Curtea Constituţională au examinat azi sesizarea depusă de deputaţii independenţi Ion Groza, Alexandr Oleinic și Viorel Melnic, care au cerut interpretarea faptului dacă este în drept parlamentul să modifice sistemul electoral la intervale de timp mai mici decât un mandat deplin al legislativului și dacă pot fi organizate alegeri parlamentare anticipate în baza unui alt sistem electoral decât cel folosit la alegerile parlamentare ordinare.

Înaltul for a decis că parlamentul poate modifica sistemul electoral în intervale de timp mai mici decât o legislatură completă. Totodată, noul sistem de vot nu poate fi adoptat înainte de alegerile anticipate, ci doar în vederea alegerilor parlamentare ordinare, cu condiția ca modificarea să aibă loc cu cel puțin un an înaintea scrutinului. În același timp, Curtea a decis că modificarea frecventă a normelor electorale poate dezavantaja alegătorii, dar şi partidele.

Hotărârea Curții Constituționale este definitivă şi va fi publicată în Monitorul Oficial.