Liberalii vor ca Republica Moldova să părăsească, cât de curând, Comunitatea Statelor Independente (CSI). Potrivit liderilor liberali, deputaţii formaţiunii au pregătit un proiect de lege şi solicită majorităţii legislative susţinerea iniţiativei în Parlament. În document, Partidul Liberal (PL) propune denunţarea Acordului de constituire a CSI şi abrogarea hotărârii Parlamentului privind ratificarea acestui Acord.
Deputații își motivează inițiativa prin politica agresivă a Federației Ruse față de Republica Moldova. Potrivit lor, apartenența la CSI nu a favorizat în niciun fel ţara noastră.

„Acest CSI nouă nu ne-a dat nimic în această perioadă. Faptul că noi mai menţinem prezenţa noastră în această instituţie inexistentă tot este un semn de întrebare pus de către instituţiile europene. Aderarea la UE ar fi ieşirea din CSI”, a declarat liderul PL, Mihai Ghimpu, citat de trm.md.

Potrivit Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), inițiativa Partidului Liberal de retragere a Republicii Moldova din CSI este o nouă provocare împotriva poporului și a statalității Republicii Moldova.

„Inițiativa Partidului Liberal privind ieșirea Moldovei din CSI este un pas populist, iresponsabil care vizează subminarea eforturilor președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, privind dezvoltarea relațiilor de parteneriat ale Moldovei cu țările CSI”, se arată într-un comunicat emis de către PSRM.

În context, PSRM a declarat că va vota împotriva inițiativei PL, îndemnând deputații din Parlament să se opună acestei inițiative.

Pentru ca proiectul, deja înregistrat în Parlament, să se transforme în lege este nevoie de votul a 51 de deputaţi.