erviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a schimbat astăzi Codul Galben de averse, descărcări electrice, vijelie şi grindină, prin Cod Galben de instabilitate atmosferică ce va fi valabil în perioada 28-30 iunie.

Potrivit meteorologilor, începând cu seara zilei de astăzi, pe întreg teritoriul ţării, se prevăd mai multe fenomene periculoase. “În intervalul 28-30 iunie se prevăd averse însoțite de descărcări electrice temporar puternice (15-25 l/m2 în 12 ore și mai puțin), cu grindină și intensificări ale vântului cu aspect de vijelie de până la 15-20 m/s”, indică surse de la SHS, scrie Moldpres.

Totodată, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a retras  Codul Galben de inundaţii locale. Totuşi, în condiţiile de vreme schimbătoare,  Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului a atenţionat agenţii economici, în subordinea cărora se află lacuri de acumulare, să verifice  starea barajelor şi să le aducă în ordine, acolo unde este necesar.

Specialiştii susţin că dintre fenomenele meteorologice stihiinice, cel mai mare pericol în luna iunie îl prezintă aversele şi căderile de grindină, care se semnalează anual. Ploi de lungă durată sunt posibile în medie o dată în patru ani, vânturi puternice (cu viteza mai mare de 25 m/s) – în medie o dată în trei ani. De asemenea, este posibilă formarea vârtejurilor. Bunăoară, în iunie 1980, izolat în raioanele Slobozia şi Căuşeni s-a înregistrat un vârtej care a cauzat pagube considerabile sectorului economic.