Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat în mare parte a ţării până pe 31 mai Cod Galben de pericol excepţional de incendiu.

Conform meteorologilor, până la această dată, în zonele de centru, sud şi parţial de nord ale ţării, se va menține pericol excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural și amenințare de incendiu a fâșiilor forestiere și a culturilor agricol, scrie Moldpres.

Salvatorii şi silvicultorii avertizează că este posibilă aprinderea terenurilor agricole, a depozitelor de furaje, zonelor cu vegetaţie forestieră, locuinţelor şi anexelor gospodăreşti.

Serviciile respective cer populaţiei să evite utilizarea focului deschis în apropierea caselor, anexelor gospodăreşti şi a depozitelor de furaje, pe terenuri acoperite de vegetaţie uscată, mai ales atunci când sunt amplasate în apropiere de păduri, plantaţii sau obiective cu risc ridicat de incendiu. Totodată, este recomandată restricţionarea efectuării lucrărilor care creează condiţii favorizante pentru producerea de incendii prin degajări de substanţe volatile sau supraîncălziri excesive.

Specialiştii susţin că pe parcursul primăverii cad în medie 105-150 mm de precipitaţii sau aproximativ 24% din suma precipitaţiilor anuale. Cea mai aridă a fost primăvara anului 2003, când pe parcursul sezonului cantitatea de precipitaţii căzute a alcătuit pretutindeni mai puţin de jumătate din normă −­ 30-60 mm. În primăvara anului 1991, dimpotrivă, suma precipitaţiilor căzute (200-280 mm) a depăşit norma de două ori, pe cea mai mare parte a teritoriului ţării. Maximul zilnic de precipitaţii pentru sezon a constituit în teritoriu 30-100 mm.

Potrivit SHS, în următoarele zile, pe întreg teritoriul ţării se aşteaptă valori termice de până la 25-29 grade Celsius, iar în Regiunea de Nord sunt posibile ploi cu descărcări electrice.