Statele Unite vor înăspri sancțiunile împotriva Rusiei din cauza acțiunilor sale în Ucraina, susține Anders Aslund, expertul principal al Consiliului Atlantic, într-un interviu exclusiv pentru serviciul ucrainean Radyo Liberty.

Potrivit acestuia, legea respectiva conține puncte care prevad aprofundarea sancțiunilor.

„Legea are opt secțiuni care prevăd întocmirea de rapoarte speciale – câte unul în momente diferite. Cea mai importantă secțiune se referă la necesitatea unui raport al Trezoreriei Statelor Unite privind oligarhii și cei care sunt apropiați de Kremlin. Și în acest raport va fi aminitit cel mai mare număr de oameni și companii.

Raportul in sine nu impune sancțiuni – dar el înseamnă că, pentru aceste persoane fizice și juridice nu va mai fi posibil să facă afaceri în SUA și nici sa efectueze plati în dolari americani – pentru că nicio bancă din SUA nu se va apropia de acele persoane” – a spus Anders Aslund, citat de paginaderusia.ro.

Potrivit expertului, numele persoanelor din anturajul președintelui rus Vladimir Putin este cunoscut mai usor datorită „documentelor panameze”.

„Pentru ca au aparut aceste noi informații, impotriva lor vor fi introduse sanctiuni cel mai probabil printr-o decizie separată a Departamentului de Stat sau a Trezoreriei SUA. Iar în ceea cepriveste motivul de ridicare a sancțiunilor, acesta este doar retragerea completă a Rusiei din Donbas. În oricare alt caz Congresul va spune: „Nu, nu este suficient”. Și SUA vor impune sancțiuni fără să le pese dacă UE va face la fel. La urma urmei, sancțiunile americane sunt mai importante, pentru ca dolarii americani sunt cei care controlează lumea, nu euro. Prin urmare, ar trebui să ne așteptăm la o inasprire”, a spus expertul principal al Consiliului Atlantic.

După începutul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și anexarii Crimeei,  SUA, Uniunea Europeană și alte țări au impus mai multe pachete de sancțiuni contra Moscovei. În special, restrictiile vizeaza persoane fizice și juridice din Rusia și Crimeea anexată. Unele sancțiuni se referă la anumite sectoare ale economiei rusești.