fmi_53544300FMI nu vrea să impună „măsuri draconice” în Grecia dar cere totuși mai multe eforturi din partea Atenei pentru reforma pensiilor, în contextul în care grecii se află în grevă generală, a declarat joi șefa instituției, Christine Lagarde, relatează AFP.

„Nu-mi place deloc când suntem prezentați ca FMI-ul draconic, strict, teribil”, a declarat ea în cadrul unei conferințe de presă online, adăugând: „Nu vrem măsuri draconice în Grecia, care a făcut deja multe sacrificii”, informează Evenimentul.

Directorul FMI a apreciat totuși că reformele guvernului grec trebuie să fie rezonabile în ceea ce privește sistemul de pensii, care se află în centrul negocierilor între Atena și creditorii săi.

Potrivite lui Christine Lagarde, sistemul actual, care ar consuma anual 10% din Produsul Intern Brut (PIB), nu este „viabil” și trebuie reformat „profund”. Media în Europa ar fi de 2,5% din PIB, potrivit șefei FMI.

Europenii și FMI contestă anumite puncte ale reformei pensiilor propuse de Atena și care a provocat declanșarea unei greve generale joi în țară.