• tigari-contrabandaPoliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Darabani au reţinut trei persoane care încercau să introducă ilegal în ţară, peste râul Prut, mai multe colete cu ţigări de contrabandă.
  • Pentru reţinerea celor trei bărbaţi, care nu s-au supus somaţiilor verbale, poliţiştii de frontieră au făcut uz de armă, trăgând două focuri în plan vertical, cu respectarea prevederilor legale.

În data de 05 iunie 2014, pentru valorificarea unor informaţii deţinute, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Darabani, judeţul Botoşani, au desfăşurat o acţiune specifică pe linia prevenirii şi combaterii contrabandei cu produse accizabile.

Astfel, în jurul orei 20.30, o patrulă a poliţiei de frontieră din cadrul sectorului a observat pe direcţia localităţii de frontieră Baranca, la aproximativ 300 de metri de la râul Prut către interiorul ţării, mai multe persoane care transportau în spate colete voluminoase.

Poliţiştii de frontieră au procedat la interceptarea persoanelor, însă acestea nu s-au supus somaţiilor legale efectuate de lucrătorii noştri, încercând să fugă în vegetaţia din zonă.

Pentru reţinerea bărbaţilor, poliţiştii de frontieră au folosit armamentul din dotare, fiind trase două focuri de armă în plan vertical, cu respectarea reglementărilor legale, fără a rezulta victime sau pagube materiale.

În urma acţiunii au fost reţinute trei persoane, care în urma cercetărilor s-a constatat că sunt cetăţenii români Ioan S., Viorel S. şi Cătălin R., cu vârste cuprinse între 24 şi 54 de ani, toţi domiciliaţi în judeţul Botoşani. Aceştia au trecut ţigările peste râul Prut, urmând a le comercializa pe raza judeţului Botoşani. În cele zece colete descoperite erau 4.970 pachete ţigări marca Ritm, cu timbru de acciză de R. Moldova, în valoare de aproximativ 44.200 lei.

Ţigările au fost ridicate în vederea confiscării, iar faţă de cei trei bărbaţi a fost dispusă măsura reţinerii pentru 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de astăzi, să fie prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 29 de zile.

Cercetările continuă împreună cu autorităţile de frontieră din Ucraina, în vederea stabilirii întregii arii infracţionale şi depistării tuturor persoanelor implicate.