658x0_mihail-formuzal1

Bașcanul Mihail Formuzal continuă să insiste ca regiunea să fie reprezentantă de 5 deputați în Parlamentul de la Chișinău.  În opinia lui, un astfel de pas din partea guvernului va consolida statalitatea țării.

„Consider că o astfel de decizie va fi un pas model al guvernării care va consolida înţelegerea între puterea centrală şi regiuni şi va consolida statalitatea. Politicienii trebuie să reducă ambiţiile personale şi să se gândească la statalitatea republicii, să acorde în regim de urgenţă aceste cinci mandate pentru ca lumea să poată avea un dialog civilizat”, a spus Mihail Formuzal, citat de IPN.

El mai spune că acest pas “ar demonstra stima faţă de locuitorii Găgăuziei şi va îmbunătăţi imaginea ţării peste hotare privind dialogul cu minorităţile naţionale”, subliniind că “solicitările noastre sunt foarte mici”.

Adunarea Populară a Găgăuziei a adresat o iniţiativă legislativă Parlamentului Republicii Moldova cu privire la introducerea modificărilor la Codul Electoral, care presupun crearea unui mecanism ce ar asigura o reprezentare a Găgăuziei în forul legislativ al ţării, prin crearea a cinci circumscripţii uninominale în Găgăuzia pentru alegerea cu votul majorităţii populaţiei din autonomie a cinci deputaţi – câte unul din fiecare circumscripţie.

Numărul de mandate solicitate de autorităţile Găgăuziei sunt în concordanţă cu numărul populaţiei din regiunea autonomă, care constituie, potrivit autorilor iniţiativei legislative, aproximativ 5% din populaţia Republicii Moldova, scrie IPN.

Autor: Dragoş Popescu