Fostul prim-viceprocuror – Andrei Pântea, care a asigurat şi funcţia de procuror general interimar al RM, a fost reţinut de procurorii anticoruție. Acesta este suspectat de depăşirea atribuţiilor de serviciu și anume transferul dosarului Karamalak în Federaţia Rusă, în timpul când îndeplinea funcţia de procuror general interimar, informația a fost confirmată pentru Deschide.MD de către Ofiţerul de presă al Procuraturii Generale, Maria Vieru.

La sfârşitul lunii iunie, într-o investigaţie, Deschide.MD anunţa despre faptul că Andrei Pântea i-ar fi ajutat pe cei de la comitetul de anchetă al Federației Ruse să claseze dosarul hoțului în lege Grigore Caramalac alias „Bulgaru”. Urmărirea penală a fost încetată în decembrie, 2015 – la un an și jumătate distanță de la transferul dosarului său la Moscova.

Operativitatea cu care anchetatorii ruși s-au grăbit să-l scoată basma curată pe interlopul moldovean, pusă cap la cap cu circumstanțele aproape dubioase, în care s-a transferat dosarul de la Chișinău, în capitala rusă, „adie” a interese pecuniare pentru cei care și-au asumat procedura de transfer.

Unii vorbeau despre acest lucru doar pe „coridoarele înguste” ale Procuraturii Generale, în timp ce alții și-au etalat curajul de a comenta subiectul prin acuzații tranșante. Toate săgețile au fost îndreptate spre fostul prim-viceprocuror Andrei Pântea care la rându-i ne spunea că s-a ținut cu strictețe de buchia legii când a pus semnătura pe decizia de transfer.