400La 01 septembrie2014, de ziua cunoştinţelor, angajaţii Serviciului activitate educativă şi asistenţă socială a Penitenciarului nr.7-Rusca au organizat o sărbătoare inedită dedicată primului sunet de clopoţel într-un fel aparte, pentru două deţinute.

La iniţiativa conducerii instituţiei de detenţie, o minoră aflată în custodia penitenciarului, a fost escortată la Liceul Teoretic „Lăpuşna” din comuna Lăpuşna, din imediata apropiere a satului Rusca. Acest gest a asigurat participarea deţinutei la careul festiv pregătit de conducerea liceului pentru toţi elevii săi.

Pe finalul evenimentului, minora a avut posibilitatea să-şi cunoască viitorii profesori. Aceştia au felicitat-o cu începerea unui nou an de studii, au încurajat-o să înfrunte cu bărbăţie şi temeritate toate greutăţile pe care le v-a întîmpina, urîndu-i sănătate, răbdare şi multe succese.

Deţinuta, a avut posibilitatea să dăruiasca un minunat buchet de flori doamnei director a Liceului Teoretic „Lăpuşna”, mulţumindu-i pentru grija care i se acordă şi pentru posibilitatea de a-şi continua studiile gimnaziale de cultură generală, chiar dacă la moment se află în spatele gratiilor, un gest firesc pentru toţi copiii, dar mult mai deosebit în cazul ei.

Începînd cu data de 2 septembrie, profesorii liceului vor vizita penitenciarul conform unui orar stabilit de către administraţia penitenciarului, de comun acord cu direcţia liceului, pentru desfăşurarea orelor.

Totodată, la acest careu, a avut posibilitatea de a fi prezentă o deţinută aflată temporar în Penitenciarul nr.7-Rusca, mamă a trei copii, care sunt în grija Centrului de plasament pentru copii „Concordia” din comuna Lăpuşna. Doi dintre aceşti copii au păşit pragul liceului, fetiţele fiind în clasa a 3-a şi respectiv a 4-a.

Un moment mai emoţionant pentru copiii aceste deţinute, decît cel de a-şi vedea mama într-o zi atît de importantă pentru ei, nu poate fi de imaginat. Cu lacrimi în ochi şi un sincer strigăt de copil în suflet „Mama!”, mica familie a asistat la partea solemnă a festivităţii, mergînd apoi împreună spre clasele de studii pentru a asista la prima oră educativă, care de obicei se desfăşoară împreună cu părinţii elevilor.

Alături de fetiţe, la acest eveniment a fost şi frăţiorul lor mai mic, care la fel a avut posibilitatea să-şi revadă şi să-şi cuprindă mama, fiind la fel de emoţionat ca şi surorile mai mari.