Liberalii și Liberal-democrații au refuzat să susțină introducerea sintagmei ”integrare europeană” în Constituție după ce au consultat liderii PAS și PPDA, Maia Sandu și Andrei Năstase. Președintele liberalilor, Mihai Ghimpu, afirmă că PAS și PPDA susțin poziția celor 13 deputați liberali și liberal-democrați.

”Având în vedere că sunt două proiecte, unul elaborat de PD şi unul de PL, care vorbim românește şi credem că vorbim limba română, am hotărât să consultăm şi partidele extraparlamentare, PAS şi PPDA, cum văd ele, care sunt mai active în susținerea cetățenilor. Ambele partide, PAS, PPDA, susțin poziția adoptată de noi, PL şi PLDM, ca Parlamentul să introducă prin votul deputaților, modificarea constituției nu doar în articolul PDM, dar şi art.13”, a declarat Ghimpu înainte de ședința de ieri a Parlamentului.

Ulterior, cei opt deputați din fracțiune PL și cinci din grupul PLDM au fugit din sală, după comuniști, ca să nu participe la vot.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a rămas dezamăgit de gestul deputaților PL și PLDM, care dacă votau, asigurau consfințirea integrării europene de dezvoltare a țării.

”Eroii neamului” fug de responsabilitate și de propriile promisiuni care acum 4 ani i-au instalat în funcția de deputat. Cei 13 eroi “Pro-europeni” în declarații și lași în realitate erau absolut necesari de a întruni votul necesar de 67 la număr, dar au fugit din sala Plenului Parlamentului pentru a nu susține votul pozitiv de integrare europeană”, a scris Candu pe Facebook.

Președintele Parlamentului a dat citire listei deputaților care se considerau proeuropene, dar au întors spatele vectorului european.

Președintele Parlamentului le reproșează nominal deputaților care au susținut pozițiile comuniștilor și socialiștilor că au trădat cetățenii.

”Să nu înțeleagă oare Mihai Ghimpu, Ion Apostol, Valerian Bejan, Roman Boțan, Lilian Carp, Ion Casian, Cosoi Petru, Ștefan Vlas, Tudor Deliu, Pistrinciuc Vadim, Maria Ciobanu, Grigore Cobzac, Iurie Țap că au trădat cetățenii Republicii Moldova când au întors spatele aspirației oamenilor de integrare europeană? Din păcate înțeleg prea bine. Iar astăzi oamenii au înțeles și ei care este valoarea promisiunilor acestor pretinși politicieni camuflați în “pro-europeni”, mai notează șeful Legislativului.

În situația creată, singura opțiune rămasă este apelarea la votul cetățenilor.

”Cetățenii au văzut, au înțeles și își vor face alegerea. Noi vom reuși. Dacă acești politicieni nu au avut curajul, Moldova are curaj. Mergem la referendum să ne apărăm valorile și aspirațiile europene”, a mai scris Andrian Candu pe Facebook.

Anterior, și liderul PAS, Maia Sandu, s-a pronunțat împotriva inițiativei de introducere a vectorului european în Constituție. Ea a calificat-o drept o inițiativă populistă și a recomandat PLDM-ului, care a lansat-o în politică, să nu voteze pentru modificarea Legii Supreme.