Un solicitant de azil sirian sosit în Grecia a fost considerat eligibil pentru a fi retrimis în Turcia în virtutea acordului dintre Uniunea Europeană și Ankara semnat în luna martie, aceasta fiind prima decizie în acest sens făcută publică, au indicat joi, pentru AFP, surse apropiate acestui dosar.

Potrivit agerpres.ro,

Bărbatul, în vârstă de 46 de ani și care s-a declarat homosexual, a sosit pe insula grecească Lesbos după 20 martie, data intrării în vigoare a acordului dintre UE și Turcia. În primă instanță, cererea sa de protecție a fost respinsă de către autoritățile elene.

El a contestat decizia, dar o comisie de apel din Grecia a considerat că Turcia este o țară sigură pentru solicitantul de azil respectiv, a explicat Fotini Barka, reprezentant al organizației neguvernamentale ‘Consiliul grec pentru refugiați’.

O sursă juridică apropiată acestui dosar a confirmat această hotărâre, precizând că este vorba despre prima decizie în acest sens comunicată de o comisie de apel.

”Vom începe procedurile pentru a încerca să obținem anularea acestei decizii de către justiția greacă și suspendarea retrimiterii” în Turcia a solicitantului de azil sirian, a afirmat Barka.

Potrivit agenției de presă ANA, comisia de apel și-a justificat decizia prin faptul că solicitantul de azil a trăit timp de mai mulți ani la Istanbul. Bărbatul a afirmat că în metropola turcă a fost victima amenințărilor cu referire la orientarea sa sexuală.

Semnat la Bruxelles în 18 martie și criticat de ONU și de organizații neguvernamentale, acordul dintre UE și Ankara prevede revenirea în Turcia a oricărui migrant sosit în Grecia începând cu 20 martie și care nu a prezentat cerere de azil sau a cărui cerere a fost respinsă.

În schimb, UE se angajează ca, în schimbul fiecărui migrant sirian retrimis pe teritoriul turc, să reinstaleze un solicitant de azil într-o țară membră, în limita a 72.000 de locuri.