_mg_9688_0Cabinetul de miniştri în exerciţiu a aprobat, în cadrul ședinței de miercuri, 16 decembrie, modificarea și completarea Reglementării tehnice „Material semincer pentru porumb şi sorg” și „Cerinţelor minime de comercializare pentru cartofii de sămânță”.

În cadrul ședinței, ministrul în exercițiu al Agriculturii și Industriei Alimentare, Ion Sula a menționat că proiectul este elaborat în conformitate cu planul de acțiuni Uniunea Europeană – Republica Moldova și are drept scop armonizarea unor norme și cerințe din domeniul de producere și comercializare a semințelor de porumb, sorg și a cartofului de sămânță cu reglementările specifice în directivele UE din domeniu.

„Aceste modificări și completări vor contribui la creșterea calitativă a materialului semincer de porumb, sorg și al materialului de înmulțire pentru cartofii de sămânță pe durata procesului de producție, dar și a responsabilității agenților economici care activează în domeniul agriculturii”, a precizat ministrul în exercițiu, Ion Sula.

Modificările stabilesc norme echivalente celor europene privind calitatea semințelor, condițiile de comercializare a acestora, cerințele față de etichetare și ambalare a semințelor. Implementarea prevederilor va facilita accesul agricultorilor la semințe de calitate și va crea condițiile necesare pentru exportul semințelor autohtone pe piața altor țări.

În cadrul aceleiași ședințe, Cabinetul de miniștri în exercițiu au aprobat modificări la Norma sanitar-veterinară privind igiena nutrețurilor și conținutul substanțelor nedorite în nutrețuri.

Modificărilor au fost operate cu scopul de stabilire a unor cerințe privind utilizarea furajelor pentru animale deoarece producția animală ocupă un rol important în alimentația publică și acest fapt depinde în mare măsură de utilizarea unei hrane corespunzătoare și de bună calitate, la toate etapele de producere, prelucrare și comercializare.