Prim-ministrul Pavel Filip şi Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, au participat astăzi la şedinţa comună Guvern – Parlament, prima din acest an. În cadrul acesteia, au fost prezentate prioritățile şi agenda de reforme pentru perioada 2017-2018.

Pavel Filip a menţionat că în 2016, datorită unei cooperări bune dintre Guvern şi Parlament s-au reuşit mai multe lucruri importante: elaborarea calendarului de restanţe privind implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, elaborarea şi realizarea Foii de parcurs convenite cu UE, îndeplinirea precondiţiilor şi încheierea unui Acord cu FMI.

Premierul a specificat că Guvernul a elaborat o Agendă de reforme prioritare pentru 2017-2018, reforme ambiţioase, dar absolut necesare pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii cetăţenilor Republicii Moldova. Printre reformele prioritare se regăsesc: reforma administraţiei publice centrale şi locale, reforma asistenţei medicale primare, a sănătăţii publice, spitalicească, a ocupării forţei de muncă, revederea sistemului de achiziţii publice şi a Codului muncii.

În acelaşi timp, prioritatea numărul rămâne implementarea Acordului de Asociere RM-UE, a precizat şeful Executivului, menţionând că îşi doreşte o colaborare la fel de eficientă dintre Guvern şi Parlament şi în anul 2017, care trebuie să devină un an dezvoltării economice al ţării.

Şi Preşedintele Parlamentului Andrian Candu a apreciat cooperarea dintre deputaţi şi membrii Cabinetului de miniştri. “Planul legislativ pentru implementarea Acordului de Asociere în 2017 permite să ne setăm prioritățile, să ne mobilizăm și să ne organizăm mai bine în 2017. Planul cuprinde de asemenea documente comunitare și termenii de adoptare. Vom depune eforturi pentru accelerarea implementării Acordului de Asociere”, a spus Andrian Candu.