Autorităţile de la Chişinău vor oferi asistență și sprijin politic companiei Kroll în procesul de recuperare a banilor. Guvernul și Parlamentu urmează să ofere ajutor în comunicarea cu anumite țări, în care sunt necesare proceduri suplimentare de obținere a informațiilor confidențiale.

Desprea aceasta s-a comunicat într-o ședință la Chișinău, organizată la inițiativa președintelui Parlamentului, Prim-ministrului și Guvernatorului BNM în care au fost prezentate informații despre progresele realizate în cadrul investigației de către reprezentanții Kroll și Steptoe și Johnson.

La ședința din 25 aprilie au participat Andrian Candu, Pavel Filip, Sergiu Cioclea, ministrul Justiției, Vladimir Cebotari și ministrul Finanțelor, Octavian Armașu. Scopul întâlnirii a fost prezentarea celor mai recente constatări ale anchetei și a strategiei propuse pentru recuperarea fondurilor fraudate estimate la cca 600 milioane USD.

Reprezentanții Guvernului, Kroll și Steptoe și Johnson au examinat acțiunile juridice care pot fi întreprinse în numele Guvernului R. Moldova în scopul  recuperării activelor fraudate, iar autoritățile moldovenești au convenit să ofere asistență și sprijin politic în comunicarea cu anumite țări pentru proceduri suplimentare de obținere a informațiilor confidențiale.

Strategia de recuperare se axează pe inițierea procedurilor judiciare în jurisdicțiile-cheie în care au fost deja identificate activele fraudate, precum și pe continuarea urmăririi celorlalte active furate. S-a decis ca la prima etapă a strategiei se va recurge la acțiuni civile și penale, în baza dovezilor furnizate de echipa de anchetă, precum și de investigația din Moldova.

Menționăm că recent, Banca Națională a Moldovei a anunțat că a primit cea de-a patra notă informativă despre progresul înregistrat de compania Kroll în învestigarea fraudei de proporții din sectorul bancar al Republicii Moldova. În aceasta, Kroll a evaluat că din sistemul bancar al țării s-au furat anterior 600 mln de dolari.

“Documentele obținute demonstrează, în mod clar, implicarea în frauda bancară a unui grup mare de companii din Republica Moldova care au acționat concertat și care aveau legătură cu Ilan Shor („Grupul Shor”). Cel puțin 75 de companii au format acest grup coordonat”, se arăta în notă emisă de Kroll. Compania a anunțat totodată că începe recuperea banilor, proces ce ar dura cel puțin un an și jumătate până la doi ani.