Votul de la referendum arată discrepanţe regionale majore în cadrul Marii Britanii, atât Scoţia, cât şi Irlanda de Nord au votat pentru rămânerea în UE, în timp ce Anglia şi Ţara Galilor au votat majoritar pentru ieşire, relatează BBC News online şi Reuters, citat de Mediafax.

Prim-ministrul de la Edinburgh, Nicola Sturgeon a declarat vineri că „Votul aici arată clar că oamenii din Scoţia văd viitorul lor ca parte a Uniunii Europene”.

„Aşteptăm rezultatul final din Marea Britanie la nivel, dar Scoţia a vorbit. Şi vorbit clar,” a continuat oficialul.

Declan Kearney, un membru al partidului irlandez Sinn Fein, a declarat că „Suntem puşi în faţa unei situaţii în care alegătorii englezi vor forţa ieşirea din UE, împotriva dorinţei oamenilor din Irlanda de Nord care doresc să rămână în UE.

Partidul Sinn Fein a emis un comunicat în care cere organizarea unui referendum pentru consultarea populaţiei din Irlanda de Nord în privinţa unirii cu Republica Irlanda, ca o soluţie pentru a rămâne în UE.

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a comentat că UE este bine pregătită pentru rezultatul referendumului, dar regretă decizia, adăugând că respectă voinţa suverană a alegătorilor, informează BBC News online.

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat că UE este bine pregătită să facă faţă rezultatului de la referendum.

Oficialul european a adăugat că acum „avem claritate că Marea Britanie vrea să meargă pe propriul drum”.

El a mai sugerat că modul în care s-a desfăşurat campania pentru referendum din Marea Britanie nu a fost un bun model pentru UE.

Ministrul de externe al Germaniei, Frank Walter Steinmeier, a descris decizia Marii Britanii de a părăsi UE ca „o zi tristă pentru Europa şi Marea Britanie”.
Steinmeier urmează să plece la o întâlnire cu ceilalţi miniştri de externe ai UE, organizată la Luxemburg.

Pe de altă parte, Marine Le Pen, preşedintele principalului partid de extremă dreapta din Franţa, a salutat rezultatul şi a cerut convocarea unui referendum similar în Franţa.