Chiar dacă Comisia de la Veneția a recomandat ca dezbaterile pe marginea schimbării sistemului electoral în Republica Moldova să continue, iar la ele să participe un număr tot mai mare de experți, politicieni, opoziția, Maia Sandu și Andrei Năstase le ignoră fățiș. Aceștia au anunțat că nu vor participa la dezbaterile de azi în Parlament.

Ieri, președintele Platformei DA, Andrei Năstase, a declarat că a primit în acest sens o invitație la dezbateri publice pe marginea sistemului mixt din partea președintelui Parlamentului, Andrian Candu. O invitație similară a primit și lidera PAS, Maia Sandu. Dezbaterile urmează să aibă loc azi, 30 iunie 2017, în sediul Parlamentului.

Atât Andrei Năstase, cât și Maia Sandu, au ignorat însă invitația lansată de Andrian Candu, ignorând astfel una din recomandările Comisiei de la Veneția. Andrei Năstase a motivat că nu-i permite agenda ca să participe la aceste dezbateri. Mai mult ca atât, lidera PAS, a refuzat și participarea la dezbaterile publice regionale organizate de Promo-LEX.

Despre recomandările Comisiei de la Veneția se vorbește zilnic în Republica Moldova. Opoziția, în special PAS și Platforma DA, dar și Partidul Nostru, susțin că avizul Comisiei este unul negativ. PDM și PSRM insistă că avizele comisiei nu pot fi pozitive sau negative, instituția venind doar cu anumite sugestii tehnico-juridice de care se va ține cont. Una din recomandări a fost organizarea dezbaterilor publice, cu participarea tuturor actorilor politici și a societății civile.