Planul lui Renato Usatîi, ca Partidul Nostru să beneficieze de pe urma referendumului anunțat la Bălți, în susținerea sa, a eșuat. Opinia îi aparține analistului politic Igor Boțan. Acesta a declarat într-un interviu pentru portalul tribuna.md că revocarea primarilor prin referendum este prevăzută în mod expres de legislație, iar referendumurile de susținere a primarilor în exercițiu – nu.
”Deci, planul era ca PN să beneficieze de pe urma unui exercițiu de susținere a domnului Usatîi. Așa cum planul domnului Usatîi nu a mers, planul de rezervă a fost demisia, urmată de alegerile anticipate, care vor servi drept un preludiu pentru alegerile parlamentare din decembrie 2018”, a spus Boțan.
Referindu-se la alegerile locale noi din Chișinău și Bălți, expertul a spus că principala problemă este că primarii vor ajunge în funcții doar pentru un an și riscă să nu fie realeși în 2019. ”Aici nu poți ști dacă primarii noi vor reuși să coopereze cu consiliile municipale. Dacă da, atunci vor avea șanse mare pentru realegere în 2019. Dacă nu, atunci riscă să se compromită și să piardă”, afirmă Boțan.