385A8968 Președintele Parlamentului Igor Corman a discutat astăzi cu Vicepreședintele Senatului Cehiei, Premysl Sobotka despre relațiile moldo-cehe, procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, situația internă și cea din regiune.

Igor Corman a mulțumit autorităților din Cehia pentru sprijinul acordat țării noastre în dezvoltarea unor domenii importante, concretizat în circa 50 de proiecte implementate din 2011 până în prezent, în valoare de aproximativ 14 mln. de euro. În context, oficialii au apreciat caracterul intens al relațiilor bilaterale stabilite între cele două țări la toate nivelele, inclusiv pe dimensiunea parlamentară.

Referindu-se la agenda europeană a Republicii Moldova, șeful Legislativului a menționat interesul țării noastre pentru preluarea experienței Cehiei în procesul de integrare în UE. Totodată, Igor Corman a solicitat Parlamentului de la Praga să acorde o atenție prioritară ratificării Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, după semnarea acestuia, pe 27 iunie, la Bruxelles. „Sprijinul partenerilor europeni este foarte important pentru Republica Moldova, mai ales în acest an. Semnarea, respectiv ratificarea Acordului de Asociere reprezintă baza viitorului nostru european, care, însă, nu vine în contradicție cu intenția de a avea relații bune și cu țările din CSI. Suntem siguri că Acordul privind zona de comerț liber în cadrul CSI și Acordul de Asociere dintre Moldova și UE sunt compatibile”, a declarat Președintele Parlamentului.

La rândul său, Vicepreședintele Senatului Cehiei, Premysl Sobotka a dat asigurări că Senatul ceh va ratifica Acordul de Asociere dintre Moldova și UE foarte rapid, întrucât în toate partidele politice există consens în această privință. Premysl Sobotka a mai declarat că țara sa susține parcursul european al Republicii Moldova, Cehia numărându-se printre statele care au inițiat Parteneriatul Estic.

La întrevedere au mai participat Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Veaceslav Ioniță și membrii Comisiei pentru economie, agricultură și transport din Senatul Cehiei.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova