385A8844 Președintele Parlamentului Igor Corman a îndemnat autoritățile din raionul Ungheni să le explice cetățenilor avantajele economice și sociale ale asocierii la UE și să implice cetățenii în procesul de integrare europeană.

Potrivit Șefului Legislativului, integrarea europeană a Republicii Moldova înseamnă modernizarea țării și îmbunătățirea condițiilor de viață a cetățenilor. ”Republica Moldova se bucură mai mult ca niciodată de atenția și respectul mai multor țări UE. Trebuie să folosim acest sprijin pentru a dezvolta țara. Cel mai important lucru este să ne apropiem de așteptările cetățenilor”, a menționat Igor Corman.

Președintele Parlamentului a menționat că Acordul de Asociere este un document bun pentru țara noastră, care va oferi producătorilor agricoli o perioadă de tranziție necesară pentru a spori competitivitatea produselor. Igor Corman a anunțat că prevederile Acordului de Asociere ar putea fi renegociate, dacă se va dovedi că unele dintre acestea nu-i avantajează pe agricultori.

În discuțiile cu primarii raionului Ungheni, șefii serviciilor descentralizate și desconcentrate, conducerea raionului, au fost abordate și subiecte ce se referă la problemele locale, implementarea proiectelor sociale și de infrastructură în raion, problemele din domeniul sănătății, aprovizionarea populației cu apă potabilă, susținerea financiară a agriculturii, a business-ului mic și mijlociu. Totodată, Igor Corman a anunțat că au fost identificate soluții pentru a fi mărite salariile unor categorii sociale.

La solicitarea reprezentanților autorităților locale, Președintele Parlamentului s-a referit și la situația din Găgăuzia, precizând că Grupul de lucru creat pe platformă parlamentară va veni cu unele propuneri pentru modificarea cadrului legislativ, iar OSCE și UE sunt pregătite să se implice în discuții pentru identificarea unei soluții viabile.

Pe parcursul vizitei la Ungheni Președintele Parlamentului a mai discutat cu rezidenții și conducerea Zonei Economice Libere Ungheni despre proiectele economice implementate, extinderea acestora și atragerea de noi investiții în economia Republicii Moldova. Vizita s-a încheiat în comuna Pârlița, unde Igor Corman a purtat discuții cu localnicii și a vizitat o serie de instituții de menire socială./Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova/