Președintele nou-ales, Igor Dodon declară că nici unul din cei șase candidați care și-au depus CV-urile pentru funcția de Procuror General nu-i este pe plac, mai mult decât atât,, acesta a sugerat ca să fie organizat un nou concurs.

„Voi insista pe o persoană competentă si care va face reforme. Nimeni nu poate impune preşedintelui să ia stiloul să semneze un decret. Eu cred că trebuie să aşteptăm rezultatele Curții Constituționale, să fiu investit în funcţie si după aceasta să mă expun. Dar eu după cum am menţionat viitorul Procuror General trebuie să fie o persoană care nu a făcut parte din sistem. Din câte ştim toţi au participat direct or indirect. Dacă vă interesează persoana mea, eu cred că trebuie organizat un concurs repetat”, a declarat Dodon

Totuși președintele Parlamentului Andrian Candu a precizat că, numirea Procurorului General de către viitorul președinte este mai mult simbolică. Totuşi, președintele poate refuza o posibilă candidatură o singură dată, aducând argumente plauzibile. Totodată, Candu i-a recomandat lui Dodon să fie mai reticent la capitolul declarații.

„Numirea or de Parlament, or de președinte este mai mult simbolică. Selectarea o face în baza legii și în ceea ce a fost modificat în constituție, Consiliului Superior al Procurorilor. Este singura instituție care-i selectează și îi înaintează. Președintele poate refuza o singură dată în baza motivelor strict precizate de lege. În cazul în care refuză în mod arbitrar, preşedintele încalcă constituția și activează în mod ilegal. Atrag atenţia președintelui ales Dodon că, în cazul în care va deveni prețedinte, urmează strict în conformitate cu legea să acţioneze. Preşedintele ales, în baza Constituţiei, nu poate în mod arbitrar să dizolve Paramentul, dar Parlamentul în situația în care președintele încalcă legea poate să-l suspende. Să fie atent când face astfel de declarații”, a menționat Candu.