Prima vizită oficială peste hotare a președintelui Igor Dodon, după învestirea din 23 decembrie, va fi, așa cum a promis în campania electorală, în Federația Rusă, aceasta urmând să aibă loc, cel mai probabil, la începutul anului 2017. Până atunci însă, spune Igor Dodon, chiar până la finele anului curent, va merge în calitate de șef de stat într-o vizită la Tiraspol, unde va avea întrevederi cu noul lider separatist, Vadim Krasnoseliskii.

„Atunci când vorbim despre locuri de muncă, creșterea exporturilor, investițiilor, de calitatea vieții, foarte mult contează de care vor fi relațiile cu Federația Rusă. Piața de desfacere pentru marea majoritate a produselor este piața din Rusia și lucrul ăsta îl cunosc marea majoritate a cetățenilor. Anume din acest considerent am declarat că prima vizită externă în calitate de președinte va fi în Federația Rusă”, a menționat Igor Dodon în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

În acest context, președintele ales s-a arătat ferm convins că va putea soluționa problemele existente în relațiile bilaterale cu Federația Rusă, mergând într-o vizită oficială la Moscova, la invitația pe care primit-o deja din partea omolouglui său rus, Vladimir Putin. „Cel mai probabil, această vizită va avea loc la începutul anului 2017. Eu speram că o să fie în acest an, dar ați văzut că s-a întins cu inaugurarea. Au tergiversat și cu Curtea Constituțională. De aceea, vizita va fi la începutul anului viitor. Urmează să discutăm și să găsim soluții pe câteva probleme importante care vizează fiecare cetățean în parte”, a spus Dodon, menționând că prioritare sunt „problema migranților care muncesc în Federația Rusă” și „piața rusă pentru produsele moldovenești”.

Igor Dodon: „200 de mii de cetățeni care au încălcat regimul migrațional și nu pot veni acasă pentru că se tem să nu obțină interzicerea de a merge în FR. Câteva zeci de mii de cetățeni moldoveni care nu pot merge în FR pentru că au primit interzicerea. Ceea ce voi încerca să rezolv la prima mea vizită în FR, la prima mea întrevedere cu liderul rus, domnul Putin, va fi să rezolv problema acestor 220-250 de mii de oameni prin o procedură, și voi cere o amnistiere pentru cetățenii moldoveni, pentru ca să poată să revină acasă. Sper că acest lucru se va întâmpla la începutul anului 2017”.

Până atunci însă, președintele ales al țării spune că va merge într-o vizită în Transnistria, despre care spune că este „o regiune, statutul căreia nu este determinat”. „În premieră, în ultimii 13-14 ani, președintele Republicii Moldova, Dodon Igor, va merge în vizită la Tiraspol și eu cred că aceasta se va întâmpla până la sfârșitul anului curent”, a spus acesta.

Igor Dodon: „Transnistria, care este o regiune, în opinia noastră, parte a Republicii Moldova, cu un statut încă nedeterminat, și-a ales conducerea, și eu am felicitat această conducere”.

Întrebat cum poate felicita un lider care este nelegitim, Igor Dodon a spus: „Pentru că dânsul a fost ales de cetățenii Republicii Moldova care sunt în stânga Nistrului și eu voi respecta poziția cetățenilor”. „Scopul meu, și este una dintre sarcinile strategice și sunt sigur că, cel mai probabil, îmi va reuși, este reunificarea Republicii Moldova. De aceea, voi merge la Tiraspol, mă voi așeza cu noul lider care a fost ales acolo de cetățeni, vom discuta, vom vedea cum mergem mai departe. Sunt necesare discuții, contacte, pentru a încerca să rezolvăm problemele. Atunci când vom ajunge la determinarea unui statut politic, se va organiza un referendum pentru ca cetățenii să decidă”, a mai spus șeful ales al statului.