Președinția Republicii Moldova organizează luni, 3 aprilie, un forum internațional la care Igor Dodon intenționează să semneze un Memorandum de colaborare cu Uniunea Economică Eurasiatică.

Părțile urmează să colaboreze pe mai multe direcții între care integrarea economică regională; politica comercială; analiza dezvoltării economice și a situației macroeconomice din statele membre ale Uniunii Economice Eurasiatice și din Republica Moldova. La fel, este vorba despre reglementarea vamală și fiscală; reglementarea tehnică; aplicarea măsurilor sanitare, sanitar-veterinare și de carantină fitosanitară etc, se arată în proiectul făcut public de Dodon.

Colaborarea în cadrul realizării prezentului memorandum se poate efectua prin schimb de experiență și informații asupra problemelor ce prezintă interes reciproc. Pot fi desfășurate consultări asupra domeniilor problematice și a barierelor depistate în comerțul reciproc și asupra problemelor privind diminuarea și eliminarea acestor bariere.

Premierul Pavel Filip a atenționat săptămâna trecută că un eventual memorandum de colaborare dintre Chișinău și Uniunea Economică Eurasiatică este nepotrivit, iar acordarea pentru Republica Moldova a statutului de observator în cadrul Uniunii este inoportună.

Vorbind la o conferință de presă la Bruxelles în compania comisarului responsabil cu extinderea Uniunii Europene, Johannes Hahn, Filip a spus că, într-o republică parlamentară, Dodon nu are împuterniciri să semneze asemenea înțelegeri:

„Din acest punct de vedere, eu cred că președintele nu este onest cu partenerii cu care va semna acest memorandum, pentru că ei nu sunt în situația să verifice dacă el are dreptul să semneze”.