Comercializarea pe piaţa UE a produselor animaliere ar putea spori exportul cu 15 la sută. Asigurarea vine din partea ministrului Economiei, Chiril Gaburici, care s-a întâlnit astăzi cu producătorii avicoli din ţara noastră. Potrivit lui Gaburici, Moldova poate produce şi livra de două ori mai multă carne de pasăre decât în prezent. Autorităţile au dispus să fie luate măsurile necesare pentru a facilita condiţiile de export pentru producătorii autohtoni de carne de pasăre şi ouă, relatează trm.md.
Republica Moldova ar putea exporta ouă şi carne de pasăre  în UE în următorii ani. Despre foaia de parcurs pentru obţinerea de către Republicii Moldova a dreptului de a exporta în Europa produsele de categoria B au discutat producătorii avicoli. Aceştia au fixat paşii şi acţiunile ce urmează a fi întreprinse pentru a obține dreptul de export. Autorităţile de la Chişinău spun că exporturile în Europa a acestor produse va ridica economia țării cu cel puţin 15 la sută .

Roman Sârbu este proprietarul unei întreprinderi avicole din satul Târnova, Donduşeni. Producătorul spune că, deocamdată îşi exportă marfa în Irak şi Africa. El şi-ar dori ca produsele sale să ajungă şi pe rafturile magazinelor din Europa.

„Desigur că este o piaţă de desfacere mai mare şi toţi mergem spre asta şi tindem să exportăm în Europa. Cred că suntem pregătiţi într-o bună parte, e nevoie poate de ceva investiţii, dar ca să facem ceva investiţii, avem nevoie de condiţii favorabile ca în alte ţări”, a declarat producătorul Roman Sârbu.

Producătorii de carne şi ouă spun că s-au conformat standardelor europene şi că produsele lor sunt de calitate. Aceştia se plâng însă că înregistrează pierderi din cauza taxelor exagerate.

„Majoritatea ţărilor europene au un TVA de opt şi cinci sau chiar 0%. La noi carnea are un TVA de 20 %. La moment, export de carne de pasăre cu părere de rău nu avem, deja un contract cu Azerbaidjanul pentru a exporta. Sperăm să putem exporta şi în ţările europene”, a precizat producătorul Dumitrița Cojocaru.

Reprezentanţii ANSA spun că până la sfârşitul anului, producătorii de carne vor putea să livreze mărfuri peste hotare.

„ANSA are mult de lucru. Până la finele anului vom avea primele exporturi în pieţele externe de carne de pui, lucrăm acum cu Azerbaidjanul ca în luna octombrie să plece primul lot. Referitor la oua, cu părere de bine, noi integral ne asigurăm consumul intern plus la acestea noi exportăm în Irak, iar de acolo şi în alte ţări tot surplusul de ouă”, a menționat directorul general al ANSA, Gheorghe Gaberi.
Potrivit autorităţilor, Republica Moldova poate produce și exporta de două ori mai multă carne de pasăre decât în prezent.

„Avem de lucrat la câteva chestii importante, avem de lucrat la cadrul legislativ, avem de lucrat la crearea laboratorului şi acreditarea lui, desigur avem de lucrat cu operatorii noştri naţionali, care cresc carne de pui şi ouă, dar şi procedura de lucru cu deşeurile”, ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici.

Ţara noastră va obține dreptul de a livra carne și ouă în spaţiul comunitar, doar după ce Uniunea Europeană va desfăşura o misiune de audit în acest sens. Potrivit autorităţilor, comercializarea pe piața europeană a cărnii, ouălor și produselor animaliere va duce la creșterea exporturilor cu 15 la sută.