Guvernul federal german ar putea extinde lista țărilor de origine considerate sigure prin adăugarea următoarelor state: Ucraina, Republica Belarus, Republica Moldova, Cuba, Columbia, Vietnam, Tanzania, Pakistan, India, Kenya, Benin, Guineea-Bissau, Republica Centrafricană și Ciad, anunță RBC, citat de RADOR și Radio Chișinău.

Această măsură din partea Berlinului se explică prin faptul că, anul acesta, ponderea deciziilor pozitive privind cererile de azil ale cetățenilor statelor menţionate este mai mică de 5%. Potrivit acordului de coaliție, țările pot fi declarate sigure dacă proporția se menţine sub 5% câţiva ani la rând.

Decizia finală, însă, depinde de îndeplinirea anumitor criterii, precum și de dispoziţiile Uniunii Europene și de concluziile Curții Constituționale Federale din Germania.

Guvernul german trebuie să efectueze întâi o analiză detaliată a situației din aceste ţări și să confirme că cetățenii nu sunt obiectul unor persecuții și nu sunt supuși la tratamente sau pedepse inumane sau degradante din cauza situației politice generale din statele respective. Deocamdată, însă, nu se cunosc date exacte cu privire la finalizarea unei analize în acest sens.