Taxele pentru serviciile notariale de perfectare a actelor de moştenire vor fi micșorate. O lege care prevede acest lucru a fost adoptată astăzi de Parlament în două lecturi.

Proiectul a fost elaborat de un grup de deputați democrați cu scopul reducerii costurilor suportate de cetățenii care urmează să-și perfecteze actele de moștenire și să înregistreze actele de proprietate asupra bunurilor imobile, în temeiul certificatului de moștenitor, scrie Moldpres.

Documentul prevede că taxa pentru eliberarea certificatului de moștenitor pentru bunurile imobile din localitățile rurale, cu excepția terenurilor agricole și terenurilor pe care nu sunt amplasate construcții, va fi de 150 de lei.

Potrivit autorilor proiectului, aprobarea modificărilor propuse va permite reducerea costurile aferente perfectării actelor de moștenire și înregistrării dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile de circa 2,5 ori, față de costurile actuale.

Până în prezent, pentru eliberarea certificatului de moștenitor era stabilită o plată care echivala cu un anumit procent din valoarea moștenirii.