Viceprim-ministrul Cristina Lesnic a avut luni o întrevedere cu reprezentantul special al Federației Ruse în reglementarea transnistreană, Serghei Gubarev, comunică Biroul politici de reintegrare.

Oficialii au purtat discuții pe marginea subiectelor abordate în cadrul dialogului dintre Chișinău și Tiraspol, evoluțiilor recent înregistrate în procesul de negocieri, fiind evidențiate rezultatele obținute în implementarea unor teme ce figurează în pachetul „Berlin plus”, în particular, pe subiectul școlilor cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană, terenurilor agricole din raionul Dubăsari, mecanismului de acces în traficul rutier internațional a autovehiculelor din raioanele de est ale țării, asigurării liberei circulații între cele două maluri ale Nistrului, scrie Moldpres.

Cu referire la aspecte ce țin de libera circulație a elevilor și profesorilor din cadrul școlilor cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană, Vicepremierul a insistat ca acest aspect să fie implementat în totalitate în conformitate cu prevederile Deciziei protocolare semnate în acest sens.

„Copiii, părinții lor, precum și profesorii din aceste instituții trebuie să aibă un acces necondiționat și să circule liber pe întregul teritoriul țării. Solicit mai multă maturitate pentru ca inițiativa Chișinăului privind excluderea regimului de notificare pentru elevi, părinții acestora și profesori din școlile cu predare în grafie latină să fie susținut”, a specificat Cristina Lesnic.

În contextul discuțiilor pe marginea subiectului privind podul de la Gura Bâcului-Bâcioc, Vicepremierul a atras atenția asupra indispensabilității de a fi asigurată libera circulație pentru locuitorii și autovehiculele de pe ambele maluri ale Nistrului și de a fi exclusă instalarea unor pretinse terminale vamale neautorizate în satul Bâcioc.

Vicepremierul a solicitat contribuirea reprezentantului special al Federației Ruse în reglementarea transnistreană la procesul punerii în aplicare a circulației libere și necondiționate.

Cei doi oficiali și-au manifestat deschiderea în continuarea dialogului și au reiterat necesitatea întreprinderii acțiunilor pozitive în interesul populației de pe ambele maluri ale Nistrului.