big-urmatoarea-runda-de-negocieri-in-format-5-2-va-avea-loc-in-septembrie
Astăzi, la Guvern, a avut loc o conferinţă de presă cu participarea viceprim-ministrului pentru Reintegrare, Eugen Carpov şi a reprezentantului special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru reglementare transnistreană, Radojko Bogojevic. În cadrul evenimentului, oficialii au anunţat că  următoarea rundă de negocieri în formatul 5+2 va avea loc pe 5-6 iunie, la Viena, transmite Politik.md.
Potrivit viceprim-ministrului, agenda rundei de negocieri urmează a fi precizată în baza propunerilor Chişinăului, precum și ale celor de la Tiraspol.
„Agenda trebuie să fie o continuitate a discuțiilor pe care le-am avut anterior. Un punct principial este menținerea agendei cu cele 3 coșuri convenționale. Este vorba despre aspecte social-economice, juridico-umanitare și aspecte politico-instituționale și de securitate. Toate agendele precedente au avut la bază aceste 3 elemente importante, însă din păcate coșul 3 n-a fost niciodată deschis spre discuții. Asta pentru că delegația de la Tiraspol și Moscova argumentează că nu există condițiile necesare, pentru ca aceasta să aibă loc. Sperăm că de această dată acest aspect va fi discutat”, a declarat Eugen Carpov.
Ambasadorul Radojko Bogojevic a menţionat că a primit listele cu subiectele propuse pentru agenda negocierilor. „Aceste probleme sigur vor fi discutate, sper și rezolvate la această rundă de negocieri. Voi vorbi cu participanţii la procesul 5+2 ca să fie constructivi în identificarea unor soluţii pentru problemele existente”, a subliniat ambasadorul.
De asemenea, oficialul a anunțat că după întrunirea de la Viena, în perioada 9-12 iunie, va avea loc o conferinţă în Germania, unde vor fi continuate discuţiile în formatul 5+2.

Menționăm că negocierile în formatul 5+2 urmau să se desfășoare în luna aprilie curent, însă runda a fost amînată după ce partea transnistreană a refuzat să participe.

Sursa: Politik.md