În perioada 20 – 27 ianuarie 2020, în Republica Moldova se derulează Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin, eveniment organizat în scopul consolidării eforturilor în vederea reducerii poverii cancerului de col uterin.

Cancerul de col uterin este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer diagnosticat la femei, constituind 6,9% din toate cancerele întâlnite la femei (al 2-lea la femeile cu vârstă cuprinsă între 15-44 ani) și al 8-lea cel mai frecvent cancer la femei în Europa sau 3,3% dintre cancerele feminine.

În anul 2018, aproximativ 311.000 de femei la nivel global au murit de cancer de col uterin, ceea ce reprezintă 7,5% din toate decesele cauzate de cancer; mai mult de 85% din aceste decese apar în țările cu venituri mici și medii. În Republica Moldova, anual, sunt înregistrate 370 de cazurile noi, respectiv 20 de cazuri la 100 mii populație; circa 4200 de femei trăiesc astăzi cu acest diagnostic.

Principala cauză de declanșare a cancerului de col uterin este infecţia persistentă cu papilomavirus uman (HPV) care este identificat în 99% dintre tumorile de col uterin, în special subtipurile oncogenice HPV tip 16 şi 18.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă o abordare integrată pentru prevenirea și controlul cancerului de col uterin pe tot parcursul vieții: educația comunitară, mobilizarea socială, vaccinarea, screening-ul, tratamentul și îngrijirea paliativă.

Sursa: Timpul.md