Moldova spre toamnă s-ar putea confrunta cu un deficit de zahăr de 19-20 mii tone din cauza afectării plantaţiilor de sfeclă de zahăr în urma îngheţurilor recente. Despre aceasta s-a vorbit la şedinţa recentă a Consiliul pe filiera de produs „Sfeclă de zahăr, zahăr și produse procesate”.

Preşedintele Asociaţiei producătorilor agricoli UniAgroProtect, Alexandru Slusari, a comunicat corespondentului agenţiei „INFOTAG” că „deficitul va influenţa preţurile la zahăr, ceea ce va avea un impact negativ asupra marilor producători autohtoni, cum ar fi Bucuria şi Franzeluţa”.

„Timpul optim pentru semănarea sfeclei de zahăr a trecut, astfel că mulţi fermieri au semănat din nou această plantă doar pe o parte din suprafeţele afectate de îngheţuri, iar pe restul au semănat alte culturi”, a spus el.

La şedinţă s-a vorbit că seceta din vara anului 2015 a dus la scăderea dublă a recoltei în comparaţie cu anul 2014 – până la 551,6 mii tone.

„În anul curent din cauza îngheţurilor, crescătorii de sfeclă au pierdut circa 7-8 mii lei la hectar. Doar în raionul Donduşeni au îngheţat 600 ha de sfeclă de zahăr”, a informat Slusari.

„INFOTAG” precizează: Consiliul pe filiera de produs „Sfeclă de zahăr, zahăr şi produse procesate” a fost constituit prin Ordinul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare în anul 2010, în baza Legii privind organizarea şi funcţionarea pieţelor produselor agricole şi agroalimentare.