Agenția Națională pentru Reglementare în Eenergetică (ANRE) a decis sâmbătă micșorarea tarifelor pentru energie electrică, după ce Guvernul a obținut un contract de livrare a curentului mai convenabil Republicii Moldova decât cel actual.

Potrivit deciziei ANRE, de la 1 aprilie, energia electrică pentru consumatorii Union Fenosa va fi mai ieftină cu 11% și va costa 1,92 de lei pentru un kilowatt/oră, față de 2,16 lei în prezent. Consumatorii RED Nord vor achita 2,04 lei pentru un kilowatt/oră, față de 2,23 lei cât achită în prezent, iar consumatorii casnici, clienți ai întreprinderii RED Nord-Vest, vor plăti 2,14 lei pentru un kilowatt/oră, față de tariful actual de 2,33 de lei, sau, în medie, cu 8% mai puțin.

Amintim că premierul Pavel Filip a anunțat încă săptămâna trecută posibilitatea micșorării tarifului la energia electrică, după ce Guvernul a facilitat negocierea contractelor de achiziție a energiei electrice de către operatori, reuşind diminuarea preţului de achiziţie a acesteia.

Totodată, Premierul a menţionat atunci că tariful la energie electrică ar putea scădea în continuare în perioada imediat următoare. Astfel, s-a analizat posibilitatea unei diminuări suplimentare a tarifului, în afară de cele 10%, într-un timp cât mai scurt, eventual chiar din luna aprilie.

În ultima perioadă, mai multe produse s-au ieftinit, după ce Pavel Filip a început, imediat după preluarea mandatului, o evaluare a tarifelor la utilități pentru a vedea cât de corecte sunt acestea și pentru ce plătesc oamenii. Acesta a prezidat mai multe ședințe în acest sens, la care a fost discutat modul de formare a tarifelor și prețurile la gazele naturale și carburanți.

Imediat după aceasta, companiile petroliere au ieftinit în câteva rânduri prețurile la carburanți, iar de la 1 februarie consumatorii plătesc cu 10% mai puțin pentru gaz. Astfel, practic s-a revenit la tariful de până la majorările din 2015. Tot din luna februarie, în urma unei intervenții a Guvernului, a fost reluată producerea pâinii sociale la prețul de 3 lei, după un an de întrerupere. Autoritățile examinează posibilitatea ieftinirii și altor produse sociale precum laptele, uleiul și medicamentele.

Datele statistice arată că în luna februarie prețurile au scăzut cu 0,5% față de ianuarie, după ce au înregistrat o creștere semnificativă continuă timp de mai bine de un an.