Fostul ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, va sta după gratii, anunță Procuratura Generală, citată de Radio Chişinău.

Decizia a fost luată ieri de magistrații Curţii de Apel Chişinău, care au examinat contestaţia lui Iurie Chirinciuc împotriva sentinţei primei instanţe prin care acesta a fost condamnat la un an și patru luni de închisoare în penitenciar de tip semi-închis, executarea pedepsei fiind suspendată condiționat pe un termen de un an.

Astfel, pentru trafic de influenţă şi abuz de serviciu, fostul ministru a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni închisoare, cu executare, cu privarea de dreptul de a exercita funcţii publice timp de 5 ani.

Tot ieri, instanţa de fond i-a agravat pedeapsa şi unui om de afaceri, care i-a fost complice fostului ministru la comiterea traficului de influenţă, fiindu-i stabilită o pedeapsă de 2 ani de detenţie.

Totuşi, instanţa a respins solicitarea procurorului privind confiscarea extinsă, în folosul statului, a automobilului de lux care aparţine fostului ministru şi a mijloacelor financiare de 40 000 lei şi 5 500 euro, sume ridicate în timpul percheziţiei efectuate la domiciliul omului de afaceri.

Decizia este executorie, însă cu drept de atac la Curtea Supremă de Justiţie.

Amintim că, Iurie Chirinciuc împreună cu şefii a două companii de construcţii, Nicolae Ciobanu de la „Global Trans Construction” şi Marin Sârbu de la „Nouconst” SRL, au fost reținuți de ofițerii și procurorii anticorupție pe 27 aprilie 2017 și,  fiind audiaţi, şi-au recunoscut vina, încheind cu procurorii acord de recunoaştere a vinovăţiei.