Liderul Partidului Social Democrat, Andrea Nahles, a lansat o tiradă verbală împotriva Uniunii Sociale Creștine, aliatul bavarez al Uniunii creștine-democrate, pentru modul său de acțiune „murdar”. Ea l-a criticat pe ministrul german de Interne, Horst Seehofer, care vrea controale mai stricte la frontiere, pe motiv de „amenințare pentru Europa”.

Președintele social-democraţilor germani (SPD), Andrea Nahles, a promis să se opună lui Horst Seehofer, liderul CSU și ministru de Interne, a cărui propuneri privind respingerea solicitanților de azil în Germania, înregistrați în alte țări, a provocat certuri în cadrul alianţei CDU/CSU și pune guvernul de coaliție în pericol, scrie sputnik.md.

Potrivit ziarului german Frankfurter Allgemeine Zeitung, la congresul partidului său din orașul german Bochum, Nahles a subliniat că dezbaterile privind refugiații, determinate de politicienii bavarezi, îi aduc aminte de atitudinile eurosceptice din Marea Britanie, care au dus în cele din urmă la Brexit. Ea a susținut că Seehofer și o altă figură a conducerii CSU, liderul Bavariei, Markus Söder, „se îndreaptă spre un Brexit german, ceea ce înseamnă nimic mai puțin decât sfârșitul Europei”.

„Am privit Marea Britanie de-a lungul anilor cu ironie ocazională, aşa cum ridiculizăm uneori statul liber [Bavaria] din sud”, a recunoscut ea, citată de ziarul FAZ, adăugând că nu trebuie să fim surprinşi dacă cetățenii vor lua în serios aceşti „ani de bâzâit” și se vor opune Europei.

Ținând cont de acest lucru, i-a chemat pe colegii săi social-democrați să demonstreze „rezistență încă de la începutul” acestor procese. Nahles promite să se opună lui Seehofer, pe care l-a numit „o amenințare la adresa Europei”. Ea l-a acuzat pe ministrul de Interne din Bavaria că încearcă să stabilească scoruri politice în loc să rezolve problema.

„Aceasta este, evident, o luptă pentru putere cu cancelarul Merkel și, evident, umbrește orice altceva”, a afirmat ea, numindu-l un curs de acțiune „murdar” și insistând că Germania merită mai mult decât o „luptă între partidele politice pentru teritoriu”.

Chestiunea va fi discutată la o reuniune a comisiei de coaliție de la Berlin din 26 iunie, inițiată de SPD, care ar putea lovi acordul de coaliție cu alianța CDU/CSU la care s-a ajuns abia în martie anul acesta, după câteva luni de discuții. Ea speră determine CSU să ofere un răspuns clar privind poziţia sa.

continuare pe sputnik.md