În perioada 2-15 decembrie, Inspectoratul Național de Patrulare (INP) desfășoară operațiunea „Autobuz”, în cadrul căreia ofițerii de patrulare vor verifica în ce condiții sunt transportați călătorii, cum șoferii respectă Regulamentul Circulației Rutiere, dar și starea tehnică a transportului.

Angajații INP și cei ai Agenţiei Naţionale Transport Auto (ANTA) vor contracara transportarea ilicită a pasagerilor, vor controla condițiile de îmbarcare și debarcare a călătorilor în afara staţiilor semnalizate, transportarea pasagerilor numărul cărora depăşeşte numărul de locuri prevăzut prin caracteristica tehnică a vehiculului, precum și verificarea autobuzelor și troleibuzelor în scopul asigurării respectării normelor tehnice la exploatarea pe timp de iarnă.

Verificate vor fi și autobuzele care transportă elevii.

Operaţiunea se va desfăşura pe întreg teritoriul republicii cu scopul de a diminua numărul accidentelor cu implicarea transportului public.

De la începutul anului au avut loc 205 accidente rutiere cu implicarea transportului de călători, în urma cărora 15 persoane au decedat, iar 286 au primit traumatisme grave.