Guvernul irlandez a confirmat iniţierea discuţiilor cu Marea Britanie în privinţa unui acord de securizare a frontierelor celor două state, care să fie implementat după ieşirea statului britanic din UE, informează site-ul ziarului The Guardian, citat de Mediafax.

Alte subiecte abordate în cadrul discuţiilor dintre cele două state sunt controlul imigraţiei şi ameninţările teroriste.

Oficialii britanici şi cei irlandezi ai Biroului pentru Imigrare fac deja schimb de informaţii în privinţa vizitatorilor străini ce traversează aeroporturile şi porturile maritime. Împărtăşirea unor asemenea informaţii de la punctele de intrare în cele două state face parte din strategia de a se opune terorismului şi crimei organizate.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Justiţie din Irlanda a declarat că:“Este clar în interesul ambelor state să coopereze cât de mult posibil în aceste privinţe. Această abordare a fost adoptată de ambele jurisdicţii cu câţiva ani în urmă, inclusiv introducerea noilor acorduri de a distribui reciproc informaţii despre pasagerii pentru a consolida integritatea zonei comune de călătorie”.

Deşi, în cadrul referendumului din luna iunie, 52% din cetăţenii Marii Britanii au votat în favoarea Brexitului, 56% din cei care au votat în Irlanda de Nord au fost pentru rămânerea statului britanic în Blocul comunitar.

Partidele naţionaliste irlandeze se opun Brexitului, pentru că acesta ar putea submina un acord de pace semnat în anul 1998, ar reintroduce controalele la frontierele cu Irlanda şi ar elimina finanţările din partea Uniunii Europene.