10589693_801471086571543_2131188514_nMai bine de 50 de soiuri timpurii de struguri de masă au fost expuse astăzi la Cimișlia, în cadrul celei de-a doua ediţii a Festivalului Strugurelui. Evenimentul a adunat fermieri din 17 raioane, dar și oaspeți din România, SUA şi Franța.

Prim-ministrul Iurie Leancă a vizitat standurile și a discutat cu viticultorii despre recoltă, dar și despre problemele şi realizările privind exportul produselor. Fermierii s-au arătat mulțumiți de felul în care decurge afacerea lor, făcând referire şi la prețul  de export.

„Nu există alte produse decât strugurele și vinul, care să reprezinte mai bine trecutul, prezentul și viitorul țării noastre”, a subliniat şeful Executivului.
La festival participă, de asemenea, producători de utilaje şi ambalaje, savanţi, meşteri populari şi colective artistice. În cadrul evenimentului, sunt organizate expoziţii, degustări şi diverse concursuri.
Un alt eveniment desfăşurat în cadrul Festivalului este Forumul „Strugurele de viţă- de-vie – cartea de vizită a Moldovei”, care a întrunit producătorii din domeniu din țară și de peste hotare. În cadrul acestuia, s-a discutat despre piețele de export și cerințele în contextul Acordului de Liber Schimb, oportunitățile de finanțare și asistența în dezvoltarea afacerilor, oferite de Proiectul IFAD VI.
În discursul său ținut la forum, Prim-ministru Iurie Leancă a salutat eforturile producătorilor din domeniu, care s-au asociat, au obținut sprijin de dezvoltare și astfel și-au menținut prezența pe piața din Est, dar au cucerit-o şi pe cea din Vest.
Festivalul Strugurelui este organizat de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Struguri din Moldova și administraţia raionului Cimişlia.