IMG_5611Prim-ministrul Iurie Leancă a menționat că deschiderea noii linii de producere a sucurilor la întreprinderea „Orhei-Vit”, care a coincis cu sancțiunile la importul de fructe moldovenești pe piața rusească, va contribui la depășirea dificultăților cu care se confruntă fermierii.
„Această investiție, în contextul actul, va contribui la depășirea crizei. Este o expresie a încrederii în politicile Guvernului în ultimii patru ani și a potențialului țării noastre”, a declarat Iurie Leancă. Prim-ministrul le-a urat succese angajaților și a menționat că autoritățile vor oferi sprijin producătorilor autohtoni în cucerirea noilor piețe de desfacere.
Noua linie de producere este modernă și unică în Republica Moldova. Tehnica a fost procurată de la compania elvețiană „Bucher-Unipektin”, lider mondial în producerea utilajelor industriale. Linia are o capacitate de producție de 500 de tone de fructe pe zi și funcționează inclusiv pe bază de biomasă – ceea ce rămâne din fructele procesate.
Potrivit Președintelui consiliului S.A. „Orhei-Vit”, Alexandr Bilinkis, funcționarea liniei noi va contribui la crearea locurilor de muncă, la sporirea exportului și, respectiv,  a contribuțiilor în bugetul local și național.  „Această linie va contribui la diminuarea pierderii recoltei agricultorilor”, a mai menționat el.
Cea mai mare parte a produselor fabricate la „Orhei-Vit” sunt exportate în Uniunea Europeană: Germania, Austria și Polonia. Pe parcursul anului curent, „Orhei-Vit” a investit cinci milioane de euro în modernizarea întreprinderii. Proiectul a fost realizat în colaborare cu BERD și Linia de Finanțare pentru Eficiența Energetică în Moldova, MoSEFF.