IMG_8243 Declaraţia Prim-ministrului Iurie Leancă în cadrul briefingului de presă din 12 iunie 2014, Chişinău

Prim-ministrul Iurie Leancă:

„Doamnelor şi domnilor,

Cu o deosebită plăcere îl salut pe domnul Jose Manuel Barroso la Chişinău, cu ocazia celei de-a doua vizite pe care o întreprinde în ţara noastră pe parcursul mandatului său de Preşedinte al Comisiei Europene.

În egală măsură îl salut pe Comisarul Stefan Fule, la fel un prieten de-al nostru, cel care ne vizitează a câta oară deja pe parcursul acestui mandat!

Devine deja o tradiţie, una frumoasă de altfel, să-i găzduim la Chişinău pe înalţii oficiali europeni, de mai multe ori pe durata mandatelor pe care le exercită, tradiţie pe care nu ne dorim decât să o perpetuăm şi să o îmbogăţim. Or, am creat împreună premisele necesare pentru ca relaţiile dintre Republica Moldova şi UE să capete de-acum încolo noi şi noi turaţii, în virtutea faptului că vom semna pe 27 iunie Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Dinamica şi caracterul excelent al cooperării noastre cu UE este probată în primul rând de rezultatele pe care le obţinem şi sprijinul de care beneficiem din partea UE. Astfel, la doar câteva săptămâni după reuniunea comună a Comisiei Europene şi a Guvernului Republicii Moldova la Bruxelles am obţinut dublarea cotelor pentru exportul pe piaţa UE a merelor, prunelor, strugurilor şi roşiilor, până la semnarea Acordului. Şi în această decizie, un rol deosebit l-a jucat personal dl. Preşedinte Barroso, pentru acest lucru îi aduc mulţumiri.

În egală măsură au fost accelerate procedurile de alocare a asistenţei pentru susţinerea proceselor de reforme. Chiar astăzi am semnat cu dl Barroso alte patru acorduri de finanțare pentru domenii importante cum ar fi afacerile interne, dezvoltarea zonelor rurale, energetică. În câteva minute vom merge cu dl Președinte al Comisiei Europene la Conferința Investițională pe care o organizăm împreună cu partenerii din UE, pentru a promova posibilităţile pe care Zona de Liber Schimb le va aduce mediului de afaceri. Mai multe investiţii în Moldova vor însemna noi locuri de muncă şi salarii mai bune, creştere economică şi produse competitive pe pieţele europene, dar nu numai.

Toate acestea reconfirmă sprijinul pe care ni-l acordă Uniunea Europeană nu doar la nivel politic, dar şi în mod practic, astfel încât beneficiile integrării europene să fie simţite de o parte cât mai mare a cetăţenilor noştri.

Încrederea dumneavoastră fermă, dle Preşedinte Barroso, în perspectiva europeană a Republicii Moldova pe care aţi exprimat-o la Bruxelles cu ocazia reuniunii comune ne mobilizează şi mai mult să continuăm transformările democratice şi să ne modernizăm instituţiile, să ne modernizăm ţara per ansamblu, pentru ca termenul de realizare al obiectivului nostru de integrare europeană să fie cât mai scurt posibil.

Vă mulţumesc frumos!”