IMG_9061Declarația a fost făcută astăzi de Prim-ministrul Iurie Leancă la Forumul național al femeilor-primar cu genericul „Femeile C.E.R. – Cote, Egalitate, Reprezentare”.

Șeful Executivului a precizat că evenimentul este unul de actualitate, deoarece implicarea femeilor în luarea deciziilor va aduce doar beneficii pentru societate.    „Femeia înseamnă mult mai multă integritate și moralitate în politică, dar și mai multe inițiative și capacitate de a transforma lumea din jurul ei, fie că este vorba despre un minister, un consiliu raional sau o primărie”, a subliniat Iurie Leancă.

Oficialul a făcut referire și la cele mai recente dezbateri privind rolul femeii în societate, care au loc în țările Uniunii Europene. „Sunt demult convins că femeia în politică înseamnă calitate, alte valori morale și de management, dar noi nu trebuie să ne limităm doar la politică. În Europa, de exemplu, se discută aprins despre ponderea femeilor în Consiliile de administrare a companiilor de stat. Și noi avem întreprinderi de stat, așa că trebuie să ne gândim nu doar la aspectul politic, ci și la cel economic, fiindcă aceasta înseamnă o pondere reală la nivelul exercitat mult mai puternic de către femei”, a precizat șeful Cabinetului de miniștri.

Astăzi, participantele la forum au elaborat o Rezoluție în care se cere adoptarea modificărilor corespunzătoare în cadrul legislativ, abilitarea femeilor pentru participarea în politică și procesele de luare a deciziilor, consolidarea rolului femeilor în partidele politice și promovarea și eficientizarea politicilor publice centrale și locale pentru asigurarea egalității de gen. Documentul a fost transmis Guvernului și Parlamentului și urmează să fie expediat tuturor partidelor politice.

Forumul a reunit 250 de femei-primar, viceprimari, consilieri din întreaga țară pentru a face un schimb de opinii privind egalitatea de gen în politică și a identifica măsurile de asigurare a participării și reprezentării adecvate a femeilor în procesele decizionale. La eveniment au participat și Președintele Parlamentului, Igor Corman, precum și Rezidentul Coordonator al ONU, Nicola Harrington-Buhay.

Reuniunea a fost organizată de femeile-primar cu susținerea Programului „Femeile în Politică” implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, finanțat de Guvernul Suediei.