IMG_0151

Vinificatorii din sudul țării și-au prezentat astăzi producția la Festivalul „Ziua Vinului” („Gagauz şarabin yortusu”), desfăşurată la Comrat. La eveniment a fost prezent și Prim-ministrul Iurie Leancă.

„Este un eveniment mare nu doar pentru sudul țării, ci pentru întreaga țară, deoarece contribuie la promovarea și îmbunătățirea calității vinului nostru. Festivalul este important și pentru a  dezvolta cultura consumului de vin pe piața internă”, a spus șeful Executivului.

La rândul său, bașcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, a declarat că festivalul a devenitcunoscut și în afara țării. „ În acest an, la festival avem oaspeți din 14 state”, a precizat el.

În cadrul evenimentului, Prim-ministrul Iurie Leancă a înmânat cheile de la șase microbuze pentru liceele din autonomia găgăuză. Vehiculele fac parte dindonația oferită de Guvernul de la București.

Ulterior, Premierul a trecut pe la standuri, unde erau expuse vinurile produse în zonă. Iurie Leancă și Mihail Formuzal au îmbrăcat câte o bundiță și au împărțit vizitatorilor vin și tartine.Producătorii au spus că sărbătoarea este un bun prilej pentru ei de a evalua calitatea muncii lor, mai ales că programul festivalului a inclus și desemnarea celor  mai buni vinificatori.

Festivalul a adunat sute de vizitatori în centrul orașului Comrat. Aceștia au putut nu doar să deguste vinurile, dar şi bucatele tradiționale din autonomia găgăuză. Nu au lipsit nici dansurile specifice zonei.

Evenimentul a culminat cu un concert în aer liber, în cadrul căruia au evolua artiști din Moldova și Belarus. Ziua Vinului este sărbătorită anual la Comrat, în prima duminică a lunii noiembrie.