„Până nu se formează o majoritae parlamentară şi un guvern, nu se anunţă cel puţin programul de guvernare şi nu se fac anumiţi paşi pentru a demonstra seriozitate în transpunerea în viaţă a priorităţilor care vor fi fixate în acest program de dezvoltare, nimeni nu va discuta cu noi reluarea asistenţei macro-financiare”, a declarat viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă, la Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Întrebat dacă în acest an este puţin probabilă deblocarea banilor, Leancă a declarat că totul este posibil, doar că depinde de cât de repede ne mişcăm cu crearea acestei majorităţi, cu instaurarea noului guvern, cu oameni credibili în funcţiile respective.

„Dacă de exemplu va fi ministrul de Externe cineva de la socialişti, ministrul Apărării de la socialişti şi la Educaţie socialist, vă dau cuvântul meu că nimeni n-o să vrea să discute cu noi din principiu. Nici la Bucureşti, în mod special, n-o să discute cu un ministru socialist care să vrea să introducă iarăşi limba moldovenească şi istoria Moldovei, etc.”, consideră Iurie Leancă.

Potrivit politicianului, ce fel de majoritate vom avea şi ce fel de guvern va fi este încă un mare necunoscut în această ecuaţie.

„Eu în continuare sper, deşi din păcate cred că sunt naiv, că ar fi cazul ca cei care pretind că sunt pro-europeni, ACUM sau cel puţin Maia Sandu, m-aş adresa Maiei Sandu, înţelege care sunt provocările, care e situaţia nu doar aici în Republica Moldova, dar şi cea regională: aşează-te la discuţii cu PD-ul, dacă vreai, invită experţi din Europa, axează-te pe problemele cheie: justiţie, economie, sociale, faceţi un plan de acţiuni. Vă înţelegeţi- fantastic, nu vă înţelegeţi- atunci cel puţin aţi încercat şi pentru asta aţi fost delegaţi în Parlamentul ţării, dar aşa când toţi s-au băgat în tranşee şi comunică nu ştiu cum prin telegrame, prin poştă sovietică am impresia, atunci iată că timpul trece şi situaţia nu se schimbă spre bine”, a declarat Iurie Leancă.

sursa: tvrmoldova.md