Ambasadorul american în Republica Moldova, James Pettit, susține că există un sprijin mare al referendumului, însă sunt și prevederi în Constituție cu privire la modul de desfășurare a acestuia. Comisia Electorală Centrală este singura instituție care are puterea să decidă, de aceea hotărârile CEC trebuie respectate. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

„Într-un mod clar există un sprijin mare al referendumului, însă există și prevederi în Constituție și lege cu privire la modul în care  un referendum poate să aibă loc. Și din câte înțeleg eu, pe baza a ceea ce a anunțat CEC-ul, că nu toate din aceste cerințe au fost îndeplinite. Nici nu este o întrebare câte semnături au fost, însă de asemenea și distribuirea acestora în raioane, din câte eu înțeleg. Dar iarăși, acest lucru nu e ceva care eu trebuie să-l determin. Este Comisia Electorală Centrală care are puterea să facă, să ia aceste decizii, și noi trebuie să respectăm aceste decizii. Deși eu înțeleg că acest lucru nu înseamnă că nu există nicio șansă a referendumului dacă toate necesitățile juridice vor fi respectate”, a spus oficialul american..

Precizăm că pe 30 martie, Comisia Electorală Centrală a respins propunerea de organizare a referendumului republican constituțional și a anulat înregistrarea grupului de inițiativă.

Potrivit CEC, „grupul de inițiativă urma să prezinte cel puțin 360 mii de semnături valabile pentru fiecare întrebare propusă, care să provină din cel puțin 18 unități administrativ-teritoriale de nivelul al doilea, iar în fiecare din ele trebuie să fie înregistrate cel puțin 20 de mii de semnături în sprijinul acestei inițiative”.

În urma verificării, CEC a stabilit că din cele 34 de unități administrativ-teritoriale de nivelul al doilea, pe teritoriul cărora au fost colectate semnăturile susținătorilor, ”doar listele cu semnături  acumulate în trei din unități (municipiile Chișinău și Bălți, raionul Orhei) întrunesc cerințele de validitate în condițiile Constituției Republicii Moldova”.