Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a examinat, la 6 decembrie, cererile de demisie a 16 judecători, dintre care 13 au fost demiși, două cereri au fost amânate, iar una retrasă. Unul dintre motivele plecărilor din sistem ar fi reforma sistemului de pensii, a declarat  pentru presă Victor Micu, președintele CSM.

Reforma sistemului de pensii prevede unificarea  modalității de calcul a pensiilor de asigurări sociale pentru unele categorii de cetățeni, deputați, membri de Guvern, funcționari publici, aleși locali, judecători, procurori și excluderea ,,stagiului special” din sistemul public de asigurări sociale, pentru reducerea inechităților din sistem. Este vorba de grupuri privilegiate, inclusiv judecători, care au pensii mult mai mari comparativ cu majoritatea persoanelor. Unii ridică o pensie de 10 mii – 20 mii de lei, iar 83 la sută din pensionari au o pensie ce nu acoperă nici minimul de existență.

Ce propune proiectul reformei? În primul rând, o nouă formulă de calcul a pensiei, pe înțelesul tuturor, care va face posibilă crearea unui nou serviciu (calculatorul online), ce va oferi cetățenilor posibilitate să-și calculeze viitoarea pensie.

De asemenea, se preconizează valorizarea veniturilor care au fost realizate după anul 1999 la nivelul veniturilor existente. Este, de fapt, o reevaluare a pensiilor, care, potrivit Ministerului Muncii, ar duce la majorarea cu 5-25 la sută a pensiilor.  Legea va face ca venitul obținut după anul 1999 să corespundă cu venitul care este la moment, ceea ce va contribui automat la majorarea pensiei. Dacă pensia calculată la 1 decembrie curent este, de exemplu 948,93 de lei, valorizarea pensiilor va permite ca aceasta să crească cu cca 600 de lei (1486,53 lei).

În plus, perioada de îngrijire a copiilor cu dezabilități va fi inclusă în stagiul de cotizare, respectiv mamele acestor copii vor avea o pensie mai mare, decât cea pe care o ridică în prezent.

Inovația acestui proiect de lege, o reprezintă stabilirea pensiei anticipate pentru limită de vârstă cu cel mult trei ani înaintea stabilirii vârstei de pensionare standard. În același timp, având un stagiu de cotizare necesar, cetățenii vor avea posibilitatea de a se pensiona înainte de termen. Persoanele care vor continua să activeze după stabilirea pensiei, vor beneficia de o pensie recalculată.

Și aceste prevederi legale, ce vor face sistemul de pensii mai echitabil și mai sustenabil, vor asigura un trai decent bătrânilor și se referă la toți  pensionarii.