Moldova a ajuns din nou subiect de discuție în presa internațională. Editorialistul L. Todd Wood semnează un text pentru publicația ”Washington Times”, în care trece în revistă succesele țării noastre, dar și ale guvernării, în lupta cu influența Rusiei și încercările acesteia de a destabiliza situația în țară, mai ales în contextul apropierii alegerilor parlamentare din 2018.

„Situația s-a redresat începând cu anul 2014, când UE și alți parteneri au întrerupt sprijinul financiar, care se considera a fi vital pentru cea mai săracă țară din Europa. Guvernul proaspăt investit, condus de Partidul Democra (PDM) și, sub o presiune puternică, a reușit să scoată Moldova din adâncuri într-un termen foarte scurt. Au fost lansate investigații, au arestat făptașii fraudei masive, inclusiv pe fostul prim-ministru, precum și a asigurat câteva condamnări importante. Moldova a declarat război financiar Rusiei, naționalizând acțiunile băncilor rusești implicate în fraudă. A fost modificat Codul Electoral. Guvernul a adoptat noi reforme în domeniul mass-media pentru a se opune fluxului de propagandă rusească care se revarsă peste hotarele sale și pătrunde în bucătăriile tuturor cetățenilor acestei țări”, scrie editorialistul american.

Autorul mai notează că Moldova a reușit cu succes să facă față mai multor provocări organizate de serviciile secret ruse. Din acest motiv, țara merită susținerea și atenția occidentului. Todd Wood face și un apel către oficialii americani de rang înalt să desfășoare vizite în Moldova pentru a încuraja oamenii de aici, care se află într-o luptă constată de ceva vreme.

„Moldova merită atenția și suportul Occidentului. Alegerile vor avea loc anul viitor și dacă partidele proruse vor reuși să învingă, tot progresul va fi piedut. Chiar și câteva vizite a oficialilor americani de rang înalt vor avea o semnficiație importantă pentru acești oameni. Cu îndrăzneală și curaj, Moldova a răspuns provocării lansate de ursul rusesc și a supraviețuit. America ar putea învăța multe din exemplul moldovean”, subliniază editorialistul.

L. Todd Wood este fost pilot de operațiuni speciale și trader pe Wall Street. Acesta a semnat articole pentru Fox Business, The Moscow Time, National Review, New York Post și alte publicații internaționale de renume.